Att låna till hemmet allt vanligare

Att låna till hemmet allt vanligare
2015-01-24 Ytterdörrar.nu

Att teckna nya lån innebär självklart nya och ökade månadskostnader i framtiden. Det ligger kanske nära till hands för många att teckna nya lån utan att budgetera för de nya kostnaderna ordentligt. Bank- och kreditgivare marknadsför sig som aldrig förr – och ansvaret ligger då på konsumenten att inte hamna i skuldfällor som kan vara besvärliga att ta sig ur. Tanken på att få tillgång till nya likvida medel kan vara så lockande att man tecknar för många och framför allt för dyra lån. Det är därför viktigare än någonsin att jämföra lån innan man undertecknar nya skuldebrev. Belåningsgraden är högre än någonsin just nu, och det gäller inte bara snabblån och krediter, utan även bolån. Bolånen amorteras mindre nu än förr, och det verkar som att Svensken har blivit lurad till att låta banken styra våra liv mer än vad vi gjorde förr.

Låna till verktyg och inredning

Marknaden för lån har exploderat de senaste åren. Internet och mobiltelefoner har bidragit mycket till utvecklingen, och även om dessa snabba krediter kan vara till stor hjälp för många ställer de samtidigt till väldiga problem. Människor som befinner sig i ekonomiska kriser kan göra allt för att slippa hamna hos Kronofogden, vilket ofta leder till att nya lån tecknas för att kunna betala av gamla lån. Till slut går det inte att få ihop alla betalningar och då står man där med en väldig massa lån som förfaller och går vidare till Kronofogden. Dessa skulder växer naturligtvis för varje dag som går, och ofta blir skuldsanering den enda utvägen. Så kallade smslån kan vara mycket dyra, så tänk dig för innan du tecknar dessa. Om du inte har någon annan utväg ska du se till att undvika de allra dyraste varianterna.

Planera din ekonomi

Genom att budgetera och planera ordentligt kan man se till att inte råka illa ut när man lånar pengar. Ingen vill hamna i Kronofogdens klor, och att känna sig säker på att räkningar kan betalas och mat ställas på bordet är en grundläggande känsla av trygghet som de flesta människor mår bra av att känna.

Din framtida ekonomiska situation

Att teckna nya krediter är alltså något som ska göras med största möjliga försiktighet. Vet du att din ekonomiska situation kommer att förändras till det bättre inom en snar framtid? Det är i så fall ett gott tecken på att du faktiskt har råd att ta nya lån. Jämför de erbjudanden som finns så att du känner dig trygg med att ditt lån kommer att kosta så lite pengar som möjligt.