Måttskolan
Mät rätt och slipp krångel
Vill du byta ut din gamla ytterdörr handlar det inte bara om att välja en modell som passar gällande estetik och material. Ett annat val som behöver göras är vilket mått den skall ha. Om du ska ersätta en redan befintlig dörr blir valet ganska enkelt då de flesta då väljer att köpa en utifrån de mått som redan finns. Är det däremot nybyggnation eller ombyggnation finns helt andra möjligheter. Det man kan fundera över är främst vilken bredd man behöver ha på sin dörröppning.
Dags att köpa ny ytterdörr? När du beställer från Skånska Byggvaror eller Hemfint genom att klicka dig dit från oss får vi en mindre provision som gör att vi kan fortsätta driva tjänsten kostnadsfritt.
Utgå alltid från dörrens modulmått
Med modulmått menas att dörren är tillverkad för att passa ett dörrhål som är just dessa mått. Står det på en dörr att modulmåttet är 9×21 menas det alltså att hålet ska vara 900 gånger 2100 millimeter stort. Exakt på millimetern behöver man inte vara då hålen alltid är något större än dörren. Orsaken till detta är att karmen lätt ska kunna justeras på plats för att sitta exakt rakt. Överlag kan man tänka på att hålet ska vara 10-15mm högre samt 20-30mm bredare än karmen just för möjligheten gällande justering. Nycklar, låscylindrar och andra tillbehör ingår ofta vid köp online.
Vanliga modulmått i bostäder
Dörrar i vanliga bostäder har oftast modulmåttet 10×21. Därefter kommer måttet 9×21 som även det är förhållandevis vanligt. Men självklart finns det även undantag och variationer. Detta gäller inte minst på de riktigt gamla husen där dörrarna byggdes på plats och kan ha helt individuella mått. I dessa fall kan det vara svårt att hitta mått som exakt stämmer och man blir då tvungen att justera dörrhålet något.
Standardmått för ytterdörrar
Standardmått för ytterdörrar kan variera beroende på region och tillverkare, men det finns några vanliga storlekar att ta hänsyn till. Här är några exempel på standardmått för ytterdörrar:
-
Bredd: Vanliga breddmått för ytterdörrar kan vara mellan 90 cm och 120 cm. En vanlig breddstorlek är 90 cm.
-
Höjd: Standardhöjden för en ytterdörr ligger oftast mellan 200 cm och 220 cm. En vanlig höjd är 210 cm.
Det är viktigt att notera att dessa mått är generella riktlinjer och det bästa är att kontrollera med tillverkaren eller leverantören för att få exakta mått och anpassning för din specifika dörr.
Standardbredden för en vanlig inomhusdörr är vanligtvis 80 centimeter (cm) till 90 cm. Ytterdörrar är i regel något bredare beroende av dörrens design och funktion. Det är viktigt att notera att det kan finnas variationer och specialanpassade dörrar som kan ha andra mått.
Gammal & ny måttstandard
I bostäder som har byggts någon gång mellan 1962 och 1972 kan innerdörrar var av ”gammal standard”. Det går att köpa innerdörrar efter denna standard men man bör tänka på att även byta ut karm då den har suttit i över 30 år. Gällande ytterdörr finns däremot inte samma ”gamla standard”. Därmed blir det tydligare att byte av karm och dörrblad sker samtidigt i det fall som ytterdörren är relativt gammal.
Källardörrar 9×20 eller 10×20:
Orsaken att källardörrar oftast är 10cm lägre än ytterdörrar handlar om att takhöjden generellt är lägre i en källare än på markplan.
Vackert prydande parytterdörrar
Med parytterdörrar skapas en betydligt större möjlighet att komma in med stora objekt till fastigheten. Det består då av två symmetriska dörrar där vanligtvis enbart ena har handtag. Det är parytterdörren med handtag som används vid vanlig passage. För att skapa större utrymme kan sedan den andra delen av pardörren öppnas upp.
Undrar du något? Kontakta oss här.